26 NİSAN PİLOTLAR GECESİNDE YÖNETİM KURULUNUN YAPTIĞI KONUŞMA
KPT.PLT. GÜRCAN MANTI
Öncelikle 26 Nisan Türkiye Pilotlar Günü’nde bir arada olmaktan ve sizleri ağırlamaktan onur ve mutluluk duyduğumuzu belirtiyor , TALPA Yönetim Kurulu olarak hepinize Hoş Geldiniz diyoruz.
Pilotlar, bilgi, beceri, sezgi, hızlı ve doğru karar verme yeteneği isteyen, sağlıklı bir beden ve ruhsal dengeyi zorunlu kılan, özverinin ön planda olduğu bir mesleğin mensuplarıdır. Mesleğe çok detaylı sağlık kontrolleri ve testlerden geçerek girerler. Arkalarındaki onlarca yolcunun sorumluluğu yüklerini daha da ağırlaştırır. Bu nedenledir ki, dünyada pilotlar kadar sık sağlık kontrolüne giren başka bir meslek grubu yoktur.
Hüznü, kederi, sevinci, mutluluğu bir arada taşırlar. Ayrılmanın burukluğu, kavuşmanın sevinci hep bir aradadır. Tüm bu karmaşık duygular pilotlara kendi sıkıntılarını unutturur.Oysa pilot da bir insandır, bir evlattır, annedir, babadır, eştir, kardeştir.Onun da bir sosyal hayatı ve çevresi vardır.Bu nedenle, mesleki sorunlarını çözmüş, çalışma koşulları insanın psikolojik ve fiziksel limitlerini zorlamayacak sekilde düzenlenmiş bir pilot hiç kuşkusuz kokpite daha huzurlu oturacak, yolcularına daha emniyetli bir uçuş hizmeti sunacaktır.
TALPA olarak katıldığımız her uluslar arası toplantının ana konusu uçuş görev ve dinlenme süreleri olarak ortaya çıkmaktadır.. Avrupa’daki meslektaşlarımızın ülkemize göre daha iyi seviyede olan çalışma koşullarına dahi itiraz etmelerinin, ülkemizdeki pilotların gösterdiği özverinin anlaşılması için yeterli olduğunu düşünmekteyiz.
Son 1 yıl içinde bazı Kaptan Pilot arkadaşlarımızın henüz 4-5 yıl daha uçma imkanları varken ciddi bir ekonomik kazançtan vazgeçerek emekliliği seçmeleri son derece düşündürücüdür. Pilotluk çok uçularak tecrübe kazanılan bir meslek olup tecrübe ve birikimin kokpiti terk etmesi anlamına gelebilecek bu gelişmenin iyi analiz edilmesinde yarar bulunmaktadır.
Mesleklerini her şeyden üstün tutan biz pilotların, ağır çalışma koşullarımıza sabır ve anlayış gösteren, çıktığımız bu uzun ve zorlu yolculukta bizleri yalnız bırakmayan eşlerimize, çocuklarımıza anne ve babalarımıza büyük bir teşekkür, kaybettiğimiz ve asla geri gelmeyecek zamanlar ve yaşanmamış anılar için ise gecikmiş bir özür borcu vardır.
TALPA olarak Avrupa Kokpit Birliği ve IFALPA nezdinde yaptığımız girişimlerin sonucun da İlk Türk Pilotu Fesa Evrensev’in Türkiye semalarında ilk uçuşunu yaptığı gün olan ve bugüne kadar milli olarak kutladığımız Pilotlar Günü, önümüzdeki yıldan itibaren Uluslararası düzeyde Dünya Pilotlar Günü olarak kutlanacak olup 26 Nisan 2014 tarihindeki 1.Dünya Pilotlar Günü etkinliklerine TALPA’nın ev sahipliği yapması kararlaştırılmıştır.
TALPA’nın uluslararası platformda artan itibarı ve saygınlığının bir sonucu olan bu gelişmeyi sizlerle paylaşırken, Pilotlar Gününü mesleğimize ve gökyüzüne olan aşkımızı öne çıkararak ancak geleceğe ilişkin umut ve beklentilerimizi de koruyarak bir kez daha kutluyor, bu büyük aile toplantımızda bizleri onurlandırdığınız ve yalnız bırakmadığınız için şükranlarımızı sunuyorum.
KPT.PLT. İLYAS KARAGÜLLE
Bilindiği gibi 2012 ocak ayındaki seçimle Kaptan Gurcan Mantı başkanlığında TALPA yönetimini devraldık. Geçen 15 aylık sürede tüm istirahat saatlerimizi TALPA için kullanarak yapabildiklerimizi kısaca özetlemek istiyorum.
- Üyeler arasında eksik olan iletişimin sağlanması için Web sitemizin çağdaş ve ihtiyaçları karşılayacak biçimde yeniden düzenlenmesi ve içerik bakımından daha zengin hale getirilmesi sağlandı.
- Kokpitten Bakış dergisi yeniden dizayn edilerek sektörden ve TALPA’dan haberlerin yanı sıra bilimsel ve akademik düzeydeki araştırmalara da ağırlık verilmeye başlandı. Ayrıca dergimizin üyelerin evlerine posta ile gönderilmesi sağlandı.
- SHGM Genel Md. Sayın Bilal Ekşi ile her 3 ayda bir toplantı yapılarak sektörün ve mesleğimizin sorunlarının ilk elden kendisine iletme imkanı sağlandı. Gösterdiği ilgi, işbirliği ve destek için kendilerine teşekkür ediyoruz.
- Havayolu yöneticileri ve Genel Müdürleri ile sık sık görüşmeler yapılarak mesleki sorunlar ve çözüm önerilerimiz aktarıldı..
- Yazılı, görsel ve internet medyası mensupları ile gerek toplu ve gerekse münferit olarak bir araya gelinerek TALPA’nın hedefleri anlatıldı. Meslekle ilgili doğru ve sağlıklı bilgilerin ancak TALPA’dan alınabileceği konusunda bilgi verildi. Medya mensuplarının meslek ve sektörle ilgili tüm soruları açıklıkla cevaplandırıldı.
- 30 üniversitenin katılımı ile 1. Üniversitelerarası Havacılık Çalıştayı düzenlendi. Amatör pilotlara ve Uçuş Okullarındaki pilot adaylarına da fahri üyelik verilerek ailemiz genişletildi..
- TEMA ile işbirliğine gidilerek TALPA Hatıra Ormanı oluşturulması çalışmalarına başlandı.
- Havaalanı Güvenlik Komisyonu ve DHMi toplantılarına düzenli olarak iştirak edildi. Sivil Havacılığımıza katkı sağlayacak önerilerde bulunuldu.
- TALPA olarak Kalkınma Bakanlığının Ulaştırma Komisyonunda yer alınarak mesleğimizle ilgili bir çok çağdaş önerinin 10. kalkınma planına girmesi sağlandı.
- Sivil Havacılık pilot eğitimi Alt Komisyon çalışmalarına devam edildi.Bu bağlamda da Uçuş Okulları ile gerekli görüşmelere başlandı.
- Tav otoparkının yeniden düzenlenerek TALPA’ya devri sağlandı
- Uluslararası toplantılarda daha etkin ve aktif bir tutum sergilenerek bir çok öneri getirildi. IFALPA ATC komitesi ve ECA Başkanlar toplantısı İstanbul’da TALPA’nın evsahipliğinde yapıldı.
- Sektörün ve medyanın büyük ilgi gösterdiği 2. Pilotlar Çalıştayı geniş bir katılımla gerçekleştirildi..
- Bunların dışında;
- TALPA’nın kuracağı Denetleme Şirketinin hazırlıkları sürmekte olup SHGM’den gelecek cevaplar ve bilgileri takiben çalışmalara hız verilecektir. Halihazırda en büyük beklentimiz SHGM tarafından Ucuş emniyetini en üst düzeye çıkaracak bir FTL in hayata gecirilmesi ve denetleme şirketimizin bir an önce devreye sokularak sektöre azami katkının sağlanmasıdır.