21 ARALIK 2012
SİGARA VE UÇUŞ EKİPLERİ
Sigara kullanımı Avrupa ve Kuzey Amerika’da erken ölümlere , hastalık ve sakatlığa sebebiyet veren tek ve en önemli önlenebilir çevresel faktördür. Sigara dumanı, büyük oranda özellikle akciğer kanseri, iskemik(*) kalp rahatsızlığı, inme, kas ve damar hastalıkları gibi hastalık ve ölümlere neden olmaktadır.
Sigara kullanımının fizyolojik ve psikolojik etkileri
Sigara dumanı, toksik bileşenlerin bulunduğu çok çeşitli maddeler içerir. Karbon monoksit ve nikotin, özellikle ani ve sürekli fizyolojik etkileri nedeniyle dikkate değer miktarda bilimsel araştırmaya konu olmuştur. Aktif ve pasif içicilerde bu maddelerin kardiyovaskuler, psikolojik ve psiko-motor fonksiyona yapmış olduğu büyük etkileri tanımlayan birçok doküman mevcuttur. İrtifa, hipoksi, yorgunluk ve performans (bellek bozukluğu, reaksiyon zamanı, görme ve uyanıklık) gibi havacılığın kendine has çevresel faktörleri de, karbonmonoksit’e maruz kalma ile ilgili olduğu için ayrıca incelenmiştir. Sigara dumanı partiküllerinin özellikle göz, burun zarında (mukoza) düşük nem ve tahriş gibi etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Bu hasar yüksek havalandırma oranına sahip modern kokpitlere rağmen gerçekleşmektedir.
Yukarıda vermiş olduğumuz bilgiler ışığında, IFALPA olarak, kokpit de dahil olmak üzere tüm uçaklarda tamamen sigarasız bir ortam öneriyoruz.
TALPA olarak IFALPA’nın yaptığı bu hatırlatmaya katılıyor ve tüm uçuş ekiplerimize dumansız sağlıklı günler diliyoruz.
(*) Lokal kan dolaşımı sorunu